Pages

ARAP TATLISI / CHEBAKIA ( façon turque)


MALZEMELER
500 gr tereyag
4 yumurta
1/2 paket yasmaya
1 su bardagi su icine 1 paket safran
1 su bardagi sut
biraz tuz
Aldigi kadar un

Serbeti icin:
1 kg toz seker
1 litre su
yarim limon suyu
4 yemek kasigi bal

Kizartmak icin 

750 cl siviyag

Yapilisi

Once serbeti icin bir tencereye sekeri ve suyu koyup kaynayinca icine yarim limon suyunu ilave edin
indirmeye yakinda 4 kasik bali serbete ekleyip biraz daha kaynatin daha sonra altini kapatip,ilimasi icin bir kenara alin.

Hamuru icin: Bir kaba yumurtalari kirin, 
Oda isisindaki 500 gr tereyagini, 1 su bardagi boyali (safran)suyu,1 su bardagi sutu birazda tuzu ilave edin.
Yarim paket yasmayayi ve aldigi kadar unuda ekleyip homojen bir hamur elde edin.
Hamuru yogurdugunuz yer serin olmali. Hamurun kabarmamasi gerekiyor.
Daha sonra bu hamurdan bezeler yapin ve hemen oklavayla acip ozel arap tatlisi bicagiyla dikdortgen sekilde kesip ortalarindan 4 yada 5 e keserek sekil verin.

Diger yandan derin bir kaba siviyagin tamamini aktarin ve isitin.
Kesip sekil verdiginiz hamurlari siviyagda pembelesmeden ,
rengi sari kalacak sekilde orta yada dusuk ateste kizartin.
Butun kizartma islemi bittikten sonra, soguyan kizarmis chebekialari ilik serbete batirip cikartin.

Isterseniz tum malzemeyi yari yariya indirip yapin cunku cok fazla cikiyor ve tek kisiyle yapilinca cok uzun suruyor.

Magrep bolgesine ait bir tatli cesidi, araplarin chebakia dedikleri ve icine  degisik baharatlar kattiklari bir tarif normalde.
Turkler bu tatliyi bu sekilde sade yapiyorlar ve burda kermeslerde en cok satan tatlilardan biri. 
Denemenizi tavsiye ederim.



16 comments:

  1. Nefiss görünüyor.
    Ellerine sağlık cnaım..
    Sayfanı keşfettiğime sevindim.
    Sevgiler.

    ReplyDelete
  2. Çook ama çok harika gözüküyor,oldukça farklı geldi bana..
    Denesem becerebilir miyim acaba diye düşünmekteyim:)
    Ellerinize sağlık..
    Sevgilerimle..

    ReplyDelete
  3. ellerine sağlık arkadaşım çok değişik bir tatlı
    denemek istiyorum mutlaka
    sevgiler
    görüşmek üzere
    gelicem tekrar:))
    değişik tarifler var beğeniyorum burayı

    ReplyDelete
  4. ellerine saglik cok guzel gorunuyor, ben arap tatlilarina bayiliyorum,bu tatlilarida cok guzel, merci beaucoup pour partage:)

    ReplyDelete
  5. Merhaba çok teşekkür ediyorum güzel ve değişik tariifniz için,ellerinize sağlık BURADA YAYINDA Gene beklerim,selamlar olsun :)

    ReplyDelete
  6. merhabalar.Ne kadar değişik bir tatlı.Duymamıştım.Eline sağlık.Bende müsait olduğunda beklerim.

    ReplyDelete
  7. Selamlar arkadaşım tarifiniz yayında desdegin için teşekkürler tekrar katılmanı beklerim

    ReplyDelete
  8. bayildim sitenize.ne guzel hemde fransizca yazmissiniz.fransizca bilen yabanci arkadaslarima kesinlikle sitenizi onerecegim...sevgiler.

    ReplyDelete
  9. Merhabalar,

    Blog'unuz tariflerinizin kalitesinden dolayi ilgimizi çekti.



    Indeksleyebilmemiz için tarifinizi Ptitchef.com'a kaydetmenizden
    memnuniyet duyacagiz.

    Ptitchef Web'in en iyi Mutfak sitelerini bir araya getiren bir
    rehberdir. Yüzlerce Blog şimdiden kaydedilmiştir ve sitelerinin
    tanitimini PtitChef üzerinden gerçekleştirmektedir.

    Ptitchef'e kaydolmak için
    http://tr.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form veya
    http://tr.petitchef.com sayfasini ziyaret edin ve üst kisimda yer alan
    "Site blog'u ekleyin" üzerine tiklayniz.

    Saygilarimla

    Vincent
    Petitchef.com

    ReplyDelete
  10. Selam.
    Fransada safrani nerde bulabilirim ? Fransızca ismi nedir ?
    Teşekkürler

    ReplyDelete
  11. Fransızcasıda safran.
    Genelde Arap marketlerinde olur, şimdi Türk marketlerindede bulmak mümkün.

    ReplyDelete
  12. merhaba bloğunuzda çok güzel tarifler var.
    özellikle tatlı nın şekli ilgimi çekti,
    hemen misafiriniz oluyorum,tariflerinizin sıkı takipçisiyim artık

    ReplyDelete
  13. Tesekkur ederim nanemaydonoz sofrasi. Hosgeldin:)

    ReplyDelete
  14. Ben bu tatlıyı çok severim, yapabilirsem çok mutlu olacam, sadece benim bildiğim bunun rengi bukadar beyaz olmamalı sanki, benim şimdiye kadar gördüklerim hep krem/ kahverengi. Acaba bu neden kaynaklanıyor

    ReplyDelete
  15. Merhaba Anonymous,
    Evet chebakia tatlisina araplar, kavrulmus ve ogutulmus susam, anason ,tarcin kattiklari icin ve yagda biraz fazla kizartiklarindan dolayi rengi kahverengi oluyor.
    Bu tatlinin orjinalide odur. Dogrusu tadi oyle daha guzel
    Fakat biz turkler çok baharat tuketmedigimiz icin herseyi kendi damak tadimiza gore uyarliyoruz.
    Fransadaki turkler bu sekilde yapiyorlar ve hafif bir tatli oluyor.

    Orjinal tariflerden biride asagida linki olan sayfada, dilerseniz ordan bakabilirsiniz.


    http://www.recetteshanane.com/article-chebakia-marocaine-55089651.html

    ReplyDelete