Pages

TURK USULU KUSKUS/ COUSCOUS FACON TURQUE

MALZEMELER
500 gr kuskus ( Turkiyede bilinen kuskus degil, koftelik bulgura benzeyen arap usulu kuskus)
400gr kuzu eti
1 sogan
1 patates
1 kabak
1 havuc
1/3 kereviz ( butunu 1 kg)
1/4 beyaz lahana (butunu 1kg)
15-20 tane bruksel lahanasi
9-10 adet yesil fasulye
1 su bardagi haslanmis nohut
3 yemek kasigi salca
tuz, karabiber,razel hanut baharati (olmasada olur, bende herzaman katmiyorum)
2 kasik tereyag
yarim cay bardagi zeytinyag.
3 su bardagi sicak su (yada daha fazla olabilir)

YAPILISI
Eti kusbasi dograyip siviyag koydugumuz tencereye alalim ve kisik ateste soteleyelim.
Sogani dograyip icine ilave edelim, biraz etle pismesini saglayalim.
Salcayida ilave edip hemen ardindan, yikayip dogradigimiz tum sebzeleri ve nohutu ekleyelim. 
Kasikla bir iki cevirdikten sonra tuzunu ve bahartlarini atalim
Sicak su ilave edip , once orta ateste sonrada kisik ateste pisirelim. Sebzeler yumusayinca pismis demektir.

Sebzeler piserken, kuskusu derin bir kaba alalim.
 Uzerine  azar azar sicak su gezdirelim  aynen kisir yapmak icin islattigimiz ince bulgur gibi. Ne az nede cok olmayacak.
Kabin agzini kapatip 15-20 dk kuskusun sismesini bekleyelim.
Daha sonra kuskusu genis bir kaba dokup tereyag ilave ederek ve elimizle ufalayarak tane tane olmasini saglayalim. 
Kus kus tenceresine alalim.
Bir tencereye su koyup kaynamasini saglayalim, uzerine delikli kuskus tenceresini yerlestirelim ve,kuskuslarin buharda pismesini saglayalim.
Ben kuskus tenceresini, sebzelerin pistigi kendi  tenceresinin uzerine koymuyorum.
Tencerem kucuk, ve olcuye gore sebzeler cok geliyor.
Servis yaparken tabaga once kuskus sonra uzerine sebzeler konuyor.

Yalniz bizim yaptigimiz kuskus araplarin kuskusundan farkli, onlar sebzeleri ve eti  ayri ayri hasliyor , kizartiyor, baharatliyor. Daha degisik baharatlarda kullaniyorlar.
Biz kendi damak tadimiza uygun olani yapiyoruz.
Isterseniz sebzeleri daha iri dograyabilirsiniz. Cabuk pismesi icin ufak dogruyorum ben.

WELCOME