Pages

ASURE


MALZEMELER

4 su bardagi gr asurelik bugday
1.5 su bardagi kuru fasulye
1.5 su bardagi nohut
yarim kg toz seker
15 tane kuru kayisi
10 tane incir
bir avuc sari uzum kurusu
bir avuc kara uzum kurusu
1.5 su bardagi ceviz
2 tatli kasigi tarcin
7-8 adet karanfil

Suslemek icin
iri ceviz, findik, cekilmis ceviz ve findik, nar

Asurelik bugdayi iyice yikayip, 2 kati kadar soguk su doldurdugumuz  buyuk bir tencerede pisene kadar hasliyoruz.Suyunu kontrol edip arasira sicak su ekleyebilirsiniz.
Orta buyuklukteki tencerelerde nohutu ve fasulyeyi  ayri ayri yikayip iki katina gelecek kadar soguk su doldurup hasliyoruz. Yine suyunu cekerse, haslama esnasinda sicak su ekleyebilirsiniz.

Haslanan nohutu ve fasulyeyi suzup soguk suyla iyice yikiyoruz ve tekrar suzup, asurelik bugdayin icine katiyoruz.
Uzerine sekeri ilave edip karisitiyoruz biraz sicak su katiyoruz. Icine tarcini ve karanfilleri atip karistiriyoruz.
Cok hafif ateste birakiyoruz.

Kayisilari yikiyoruz, kucuk kucuk dogruyoruz.
Kucuk bir tencereye kayisilarin boyunu 2-3 parmak gececek kadar su dolduruyoruz ve kaynatiyoruz.
Kaynayan suya kayisilari ekleyip pisene kadar hasliyoruz.
Suyunu suzup Asure tenceresine ilave ediyoruz.

Ayni sekilde uzumleri yikayip sicak suda hasliyoruz, suyunu suzup buyuk tencereye ilave ediyoruz.

Incirleride yikayip, ufak ufak dogruyoruz, sicak suda haslayip suyunu suzuyoruz ve tencereye ilave ediyoruz.

Cevizleride sicak suda haslayip  ,suyunu suzup icine ilave ediyoruz.
Bir iki tasim kaynatiyoruz, suyu azsa yine biraz daha sicak su ekleyip bir iki tasim daha hepsini birlikte kaynattiktan sonra altini kapatiyoruz. Biraz daha tatli seviyorsaniz seker de ilave edebilirsiniz.
Soguduktan sonra uzerine cekilmis ceviz ve findik dokuyoruz, tekrar iri taneli ceviz ve findik dokuyoruz ve nar tanelerinide ekleyip servis yapiyoruz. Tarcinda serpebiliriz, icine ekledigim tarcin yeterliydi, uzerinede ekleyip tadini bozmak istemedim.

Ben sut,pirinc, portakal koymuyorum icine. Incir ve cevizden dolayi biraz rengi siyah oluyor fakat lezzetli oldugu icin bu tariften vazgecemiyorum.
Isterseniz icine kabugu soyulmus ve ufak ufak dogranmis elmada katabilirsiniz. Bu sene katmadim ben.

WELCOME