Pages

ARAP TATLISI / CHEBAKIA ( façon turque)


MALZEMELER
500 gr tereyag
4 yumurta
1/2 paket yasmaya
1 su bardagi su icine 1 paket safran
1 su bardagi sut
biraz tuz
Aldigi kadar un

Serbeti icin:
1 kg toz seker
1 litre su
yarim limon suyu
4 yemek kasigi bal

Kizartmak icin 

750 cl siviyag

Yapilisi

Once serbeti icin bir tencereye sekeri ve suyu koyup kaynayinca icine yarim limon suyunu ilave edin
indirmeye yakinda 4 kasik bali serbete ekleyip biraz daha kaynatin daha sonra altini kapatip,ilimasi icin bir kenara alin.

Hamuru icin: Bir kaba yumurtalari kirin, 
Oda isisindaki 500 gr tereyagini, 1 su bardagi boyali (safran)suyu,1 su bardagi sutu birazda tuzu ilave edin.
Yarim paket yasmayayi ve aldigi kadar unuda ekleyip homojen bir hamur elde edin.
Hamuru yogurdugunuz yer serin olmali. Hamurun kabarmamasi gerekiyor.
Daha sonra bu hamurdan bezeler yapin ve hemen oklavayla acip ozel arap tatlisi bicagiyla dikdortgen sekilde kesip ortalarindan 4 yada 5 e keserek sekil verin.

Diger yandan derin bir kaba siviyagin tamamini aktarin ve isitin.
Kesip sekil verdiginiz hamurlari siviyagda pembelesmeden ,
rengi sari kalacak sekilde orta yada dusuk ateste kizartin.
Butun kizartma islemi bittikten sonra, soguyan kizarmis chebekialari ilik serbete batirip cikartin.

Isterseniz tum malzemeyi yari yariya indirip yapin cunku cok fazla cikiyor ve tek kisiyle yapilinca cok uzun suruyor.

Magrep bolgesine ait bir tatli cesidi, araplarin chebakia dedikleri ve icine  degisik baharatlar kattiklari bir tarif normalde.
Turkler bu tatliyi bu sekilde sade yapiyorlar ve burda kermeslerde en cok satan tatlilardan biri. 
Denemenizi tavsiye ederim.



WELCOME